contact-tops

KUALA LUMPUR/SELANGOR

whatsapp-icon Angela Wong +6018 399 1728
whatsapp-icon Ivy Teo +6012 486 0522
IN-HOUSE ONLY
whatsapp-icon Shikin +6017-601 4447
JOHOR BAHRU
whatsapp-icon Suyi Chew +6016 642 2792

OFFICE

Telephone-office +012 387 4846
Telephone-office +603 5891 4846
email nbs nbs@nbs.com.my
 
 
 
 
About Us
Trade Mark Search
Trade Mark Process / Price
Malaysia Trade Mark Classes
Top 10 Reason to Register a Trademark
Our Portfolio
Payment Details  
FAQ  
Contact Us  
   
Malaysia TradeMark
(Classification of Goods and Services)
 Chinese|English | Bahasa Melayu

Malaysian Trademark Classes

Class

Description

Class 1 

Bahan-bahan kimia digunakan dalam industri, sains dan fotografi, serta dalam pertanian, hortikultur dan perhutanan; damar buatan belum diproses, plastik belum diproses; baja; komposisi pemadaman api; persediaan-persediaan pewajaan dan memateri; bahan-bahan kimia pemeliharaan bahan makanan; bahan-bahan menyamak; pelekat digunakan dalam industri.

Class 2

Cat, pengilat, laker, pengawet untuk karat dan untuk kemerosotan kayu, pewarna; alatan tajam; damar semulajadi mentah; logam dalam kerajang dan serbuk dibentuk untuk tujuan cat, barangan hiasan, pencetak-pencetak dan artis-artis.

Class 3

Persediaan-persediaan pelunturan dan bahan-bahan lain untuk penggunaan cucian; mencuci, penggilapan, mengeruk dan persediaan-persediaan pelelas; sabun; minyak wangi, minyak keperluan, kosmetik, ubat rambut; bahan pencuci gigi.

Class 4

Minyak industri dan gris; pelincir; komposisi penyerapan habuk, pembasahan dan pengikatan; bahan api (termasuk berjentera semangat) dan lampu pencerahan; lilin-lilin, sumbu-sumbu untuk pencahayaan.

Class 5

Persediaan-persediaan farmaseutikal dan veterinari; persediaan-persediaan pembersihan untuk tujuan perubatan; bahan-bahan sains makanan untuk kegunaan perubatan, makanan bagi bayi; pembalut, bahan-bahan pakaian; bahan untuk menghentikan gigi, lilin pergigian; bahan penyahjangkit; persediaan-persediaan memusnahkan kutu; fungus-fungus, racun herba.

Class 6

Logam-logam biasa dan pancalogam-pancalogam berkaitan; bahan-bahan logam binaan; logam bangunan-bangunan angkutan; bahan-bahan logam untuk landasan kereta api; kebel-kabel bukan elektrik dan wayar-wayar logam biasa; kedai besi, barang-barang kecil perkakasan logam; paip-paip dan tiub-tiub logam; peti besi; barang-barang logam biasa tidak termasuk dalam kelas-kelas lain; berbijih

Class 7

Mesin-mesin dan alatan mesin; motor-motor dan enjin-enjin (kecuali untuk kenderaan tanah); gandingan mesin dan komponen-komponen transmisi (kecuali untuk kenderaan tanah); alat-alat pertanian selain daripada kendalian tangan; inkubator untuk telur.

Class 8

Alat-alat tangan (kendalian tangan); sudu; lengan-lengan sebelah; pisau cukur.

Class 9

Saintifik, lautan, peninjauan, fotografik, sinematografik, optikal, penimbangan, perukuran, pemberian isyarat, semakan (penyeliaan), keselamatan dan pendidikan alatan; alatan untuk penjalanan, pengalihan, perubahan, pengumpulan, pengaturan atau pengawalan bekalan elektrik; alatan untuk perakaman, transmisi atau pengeluaran semula bunyi atau imej; pembawa data magnet, cakera rakaman; mesin penawaran automatik dan mekanisme-mekanisme untuk alatan penggunaan syiling; pendaftar pembayaran wang, mesin mengira, kelengkapan pemprosesan data dan komputer; alat pemadaman kebakarans.

Class 10

Peralatan pembedahan, perubatan, pergigian dan veterinari, anggota badan, mata dan gigi buatan; artikel-artikel ortopedik; bahan penjahitan.

Class 11

Alatan untuk pencahayaan, pemanasan, pengeluaran stim, pemasakan, penyejukan, pengeringan, pengaliran udara, bekalan air dan tujuan-tujuan pembersihan.

Class 12

Kenderaan-kenderaan; alatan untuk pergerakan melalui darat, udara atau air.

Class 13

Senjata api, peluru dan luncuran; bahan letupan; bunga api.

Class 14

Logam berharga dan pancalogam-pancalogam berkaitan dan bahan logam berharga atau dilapisi oleh bahan ini, tidak termasuk dalam kelas-kelas lain; barangan kemas, permata bernilai; horologi dan peralatan kronometrik.

Class 15

Alat-alat muzik.

Class 16

Kertas, kadbod dan barangan buatan daripada bahan-bahan ini, tidak termasuk dalam kelas-kelas lain; bahan cetakan; bahan penjilidan buku; gambar-gambar; alat tulis; pelekat untuk alat tulis atau perisian rumah; bahan-bahan artis; berus mengecat; mesin taip dan keperluan pejabat (kecuali perabot); bahan penunjukan dan pendidikan (kecuali alatan); bahan-bahan plastik untuk pembungkusan (tidak termasuk dalam kelas-kelas lain); jenis pencetak; pencetakan blok-blok.

Class 17

Getah, bahan getah , pelekat, asbestos, mika dan barangan buatan daripada bahan-bahan ini dan tidak termasuk dalam kelas-kelas lain; plastik dalam picitan untuk penggunaan dalam pengeluaran; pemadatan, menghentikan dan menebat bahan-bahan; paip-paip fleksibel, bukan logam.

Class 18

Kulit dan tiruan kulit, dan barangan buatan bahan-bahan ini dan tidak termasuk dalam kelas-kelas lain; kulit binatang, balur; batang-batang dan beg-beg mengembara; payung-payung, payung cahaya dan kayu jalan; cemeti, tali-temali pengawal kuda dan peralatan kuda.

Class 19

Bahan-bahan binaan (bukan bahan); paip-paip tegar bukan logam untuk bangunan; asfalt, bahan tar hitam dan bitumen; bangunan-bangunan boleh diangkut bukan logam; tugu peringatan, bukan logam.

Class 20

Perabot, cermin, bingkai-bingkai gambar; barangan (tidak termasuk dalam kelas-kelas lain) kayu, penyumbat, suri, rotan, tanduk, tulang, gading, tulang paus, lambung, ambar, gewang, paip tembakau dan gantian untuk semua bahan-bahan ini, atau plastik.

Class 21

Isi rumah atau perkakas dapur dan kontena-kontena (bukan logam berharga atau dilapisi oleh itu); sisir dan span; berus (kecuali berus cat); bahan-bahan pembuatan berus; artikel untuk tujuan-tujuan pembersihan; sabut keluli; kaca belum dikerjakan atau separa berkerja (kecuali kaca terpakai bangunan); barang kaca, porselin dan tembikar tidak termasuk dalam kelas-kelas lain.

Class 22

Tali-tali, tali halus, jala, khemah-khemah, sengkuap-sengkuap, kain tarpal, layar-layar, guni-guni dan beg-beg (tidak termasuk dalam lain di kelas-kelas lain); bahan menebal dan inti (kecuali getah atau plastik); bahan-bahan tekstil yang berserabut dan mentah.

Class 23

Benang dan benang-benang halus; untuk penggunaan tekstil.

Class 24

Tekstil dan barangan tekstil, tidak termasuk dalam kelas-kelas lain; penutup katil dan meja.

Class 25

Pakaian, kasut, topi.

Class 26

Ikatan lace dan sulaman, reben-reben dan jalinan; butang-butang, pemancing dan mata, pin dan jarum; bunga-bunga buatan.

Class 27

Hamparan, hambal, tikar, tikar getah dan bahan-bahan lain untuk melindungi lantai; tirai dinding (bukan tekstil). ?.

Class 28

Permainan-permainan dan alat-alat permainan; artikel-artikel jasmani dan sukan tidak termasuk dalam kelas-kelas lain; hiasan-hiasan untuk pokok-pokok hari Natal.

Class 29

Daging, ikan, ternakan dan permainan; ekstrak daging; buah-buahan dan sayur-sayuran awet, kering dan dimasak; agar-agar, jem, buah sirap; telur-telur, susu perah dan produk susu; minyak dan lemak boleh dimakan.

Class 30

Kopi, teh, koko, gula, beras, ubi kayu, sagu, kopi buatan; serbuk dan persediaan-persediaan dibuat daripada bijirin, roti, pastri dan kuih-muih, ais; madu, sirap hitam; yis, serbuk penaik; garam, biji sawi; cuka, sos (bahan perasa); rempah-rempah; ais.

Class 31

Produk pertanian, hortikultur dan perhutanan dan bijian ataupun yang tidak terlibat di kelas-kelas lain; haiwan hidup; buah-buahan segar dan sayur-sayuran; tumbuh-tumbuhan yang berbiji-biji, tunbuh-tunbuhan dan bunga-bunga semulajadi; makanan untuk haiwan, malta.

Class 32

Bir; air galian dan berliang dan minuman tanpa alkohol yang lain; minuman buah-buahan dan jus buah-buahan; sirap dan persediaan-persediaan lain untuk menghasilkan minuman.

Class 33

Minuman beralkohol (kecuali bir).

Class 34

Tembakau; artikel-artikel perokok; mancis api.

Class 35

Pengiklanan; pengurusan perniagaan; pentadbiran perniagaan; fungsi-fungsi pejabat

Class 36

Insurans; hal-hal ehwal kewangan; perkara-perkara hartanah.

Class 37

Pembinaan bangunan; pembaikan; perkhidmatan-perkhidmatan pemasangan.

Class 38

Telekomunikasi.

Class 39

Pengangkutan; pembungkusan dan penyimpanan barangan; susunan percutian.

Class 40

Rawatan bahan-bahan.

Class 41

Pendidikan; penyediaan latihan; hiburan, aktiviti-aktiviti sukan dan kebudayaan.

Class 42

Perkhidmatan-perkhidmatan saintifik dan teknologi dan penyelidikan dan reka bentuk berkaitan tambahan pula; analisis industri dan perkhidmatan penyelidikan; rekabentuk dan pembangunan perkakasan dan perisian komputer; perkhidmatan-perkhidmatan sah.

Class 43

Perkhidmatan bagi menyediakan makanan dan minuman; penginapan sementara.

Class 44

Perkhidmatan perubatan; perkhidmatan veterinari; penjagaan bersih dan kecantikan untuk manusia atau binatang; perkhidmatan hortikultur pertanian dan perhutanan.

Class 45

Perkhidmatan peribadi dan sosial oleh orang-orang lain untuk memenuhi keperluan individu; perkhidmatan keselamatan untuk perlindungan hak dan individu.

     
 
Goods :
From Class 1 to Class 34
 
Services :
From Class 35 to Class45


   
    Copyright © 2007, NetBusiness Solution. All Rights Reserved.